Geschiedenis

Oprichting

Over de vraag of de Hofkapel er nou eerder was dan Dun Blaouwun Beer doen in de carnavalswereld nog steeds verschillende verhalen de ronde. De meeste overlevenden uit die roerige jaren zestig vertellen dat er vanuit de harmonie een soort boerenkapel werd opgericht die al vòòr het bestaan van Dun Blaouwun Beer furore maakte. In 1967 wordt deze boerenkapel omgedoopt tot Hofkapel van Dun Birrekoal. In die beginjaren zijn het de gebroeders van Grinsven (Willem, Frans, Ad, Gerrit) en Peer en Ad van Helvoort die de bezetting van de Hofkapel gestalte geven. Vooral in het begin van de jaren zeventig bereikte de Hofkapel onder leiding van Willem van Grinsven ongekende successen. Tot ver buiten Dun Birrekoal was de Hofkapel beroemd én berucht.

LP
Halverwege de jaren zeventig verlaat Willem de Hofkapel om te gaan studeren in Amsterdam en neemt Peer van Helvoort de muzikale leiding over. In 1982 neemt de Hofkapel ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan een LP op en brengt die uit in de stamkroeg van dat moment: café de Wissel.HK_vruuger

Begin jaren ’80 komt er plosteling een einde aan de roemruchte periode van de Hofkapel. De voltallige Hofkapel neemt afscheid en de toenmalige jeugdhofkapel wordt in zijn geheel bevorderd tot grote Hofkapel. Een nieuwe generatie muzikanten met onder meer Mariëlle en Kees de Groot, Adwin van Gaal en Esther van Helvoort begint aan het opbouwen van een nieuwe Hofkapel. In 1986 wordt de jeugdhofkapel heropgericht die bestaat tot op de dag van vandaag (met uiteraard steeds nieuwe muzikanten).

In een dip
Eind jaren ’80 wordt de basis gelegd voor de Hofkapel van de jaren negentig. Bart Coolen, Peter de Groot en Arno Hoezen stappen over van de jeugd- naar de grote Hofkapel. Paul Wijgergangs, de grote gangmaker op trombone, emigreert in 1990 naar Brazilië. Hij laat een groot gat vallen en de Hofkapel raakt op muzikaal vlak in een dip. Onder elkaar blijft het echter heel gezellig en dat is toch ook zeer belangrijk. In april 1991 wordt Bart Coolen muzikaal leider en wordt een begin gemaakt met het zelf uitschrijven van muziek. Langzaamaan gaat het op muzikaal vlak steeds beter. Nieuwe muzikanten als Karine van Hooft, Anja van Druenen, Neeltje Pennings, Nienke van der Steen, Nancy van Goch en Jan Vugts melden zich voor een plekje in de Hofkapel.

 

 HK_1982

Voorliefde
Eind 1993 neemt de Hofkapel samen met De Bende van de Vossewakers de CD Dubbelop op. In een stampvolle Herberg de Prins wordt deze in januari 1994 uitgebracht. Op muzikaal vlak groeit de Hofkapel steeds verder. De bezetting wordt aangevuld met vers bloed van onder meer Bart vd Doelen, Karlijn en Ron vd Heijden en Mark Ummenthun en Jeroen Smulders. Tot ver in de omtrek geeft de Hofkapel een groot aantal succesvolle optredens. Ook de jaarlijkse muziekfeesten van de Vossewakers krijgen bij de Hofkapel de nodige aandacht. De gezamenlijke voorliefde van Hofkapel-muzikanten voor uitgebreide verkleedpartijen in combinatie met het opvoeren van muzikale acts zorgen ervoor dat jaar in jaar uit de beker voor de eerste plaats meeverhuisd naar het Oefenhol aan het Oud Laar.HK_1982 (1)

 

Straatcarnaval
Over het straatcarnaval dat in 1997 losbarst, wordt nog steeds gesproken. Saxofonist Eefje Pennings vertelt hierover: ‘We konden die avond bij Herberg de Prins niet naar binnen, want het was daar gewoon te druk. We speelden toen eigenlijk zo maar wat op straat. Binnen 20 minuten stroomde de Gouden Leeuw, Prins en Wissel helemaal leeg en zag het echt zwart van de mensen. Bijna 700 mensen gingen daar anderhalf uur helemaal uit hun dak, dat was echt superkicken!!!!HK_1997

 

Ongehoord!
In 1998 brengt de Hofkapel na een zeer intensieve voorbereidingsperiode haar tweede CD ‘Ongehoord’ uit. Den Durpsherd barst met meer dan 750 toeschouwers bijna uit haar voegen als de CD wordt gepresenteerd. De Hofkapel speelt op dat moment op muzikaal vlak op haar hoogtepunt.

 

Eind 1999 lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen. De Hofkapel kondigt als groep aan om na het 33-jarig bestaan van Dun Blaouwun Beer in september 2000 de pannen er op te leggen. Niet omdat het niet meer gezellig zou zijn (integendeel!), maar het grote aantal verplichtingen en de behoefte aan een nieuw avontuur, zijn de voornaamste redenen om te stoppen. In samenwerking met het bestuur van Dun Blaouwun Beer wordt echter in korte tijd een nieuwe jeugd- en grote Hofkapel samengesteld. De begeleiding van deze nieuwe groepen wordt verzorgd door Peter de Groot (jeugdhofkapel) en Bart Coolen (grote Hofkapel).

 

HK_2002De nieuwe lichtingen gaan in september 2000 met veel enthousiasme van start.
Binnen de korste keren is het muzikale niveau weer op peil. Dat blijkt uit de vele gezellige optredens en repetities. Zo wint de Hofkapel het ene muziekfestival na het andere. Ook bij het jaarlijkse liedjesfestival op het 11-11-Bal staan ze altijd in de top drie. In 2003 wint de Hofkapel de slager met “Boem is Ho”. Ook viert de Hofkapel dat jaar het 35-jarig bestaan met een spectaculaire muziekshow in Den Durpsherd. Een paar jaar later, op 24 november 2007, herhaalt de Hofkapel dat met de muziekshow “Vrienden van de Hofkapel-live” waarbij de Hofkapel een groot aantal zangers begeleidt. Aan de show doen ook de funkapel, een begeleidingsband, de slagwerkgroep en het smartlappenkoor Hoge Noot mee. Meer dan 600 mensen krijgen een geweldige show te zien.

Andere hoogtepunten voor de Hofkapel zijn de jaarlijkse weekendjes weg. Zo gaat de Hofkapel onder meer naar Hoorn/Volendam, Noordwijk/Leiden, Valkenburg/ Maastricht, Groningen, Middelburg en Brugge.

Nieuwe samenstelling
Na de carnaval van 2008 heeft de Hofkapel het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie muzikanten. De Hofkapel had hun eerste optreden op zondag 21 september 2008 tijdens de kermis-activiteit van de snorren in de Witte Zwaan.

Deze nieuwe hofkapel is ontstaan uit leden van de jeugdhofkapel en een aantal muzikanten van de Aa-team. Hun eerste optreden hielden zij op zondag middag tijdens het kermisfeest van CV de snorre. Tijdens het eerste 11-11 bal met deze nieuwe samenstelling wonnen zij meteen het liedjesfestival met de slager “Elke dag mi carnaval”. De huidge hofkapel is zeer actief binnen en buiten het seizoen. Buiten het carnavalsseizoen hebben zij hun jaarlijkse hofkapelweekend en bezoeken ze verschillende dorpen in nederland waarbij ze deelnemen aan zomerse kapellenfestivals.

Één van de hoogtepunten uit hun carnavalsbestaan is het jubileumweekend van 44 jaar Dun Blaouwun Beer, waarbij ze met verschillende oud-hofkapelleden van de vrijdag avond een spetterend feest hebben gemaakt op het mercuriusplein.