Terug in de tijd met… Peter Kwaspen

In deze tijd, waarin we carnaval niet kunnen vieren zoals we dat zouden willen, is het des te belangrijker om herinneringen op te halen.

Zodat we niet vergeten hoe belangrijk carnaval in Dun Birrekoal voor ons allemaal is. Elke week vragen we een beer of beerin om ons mee te nemen naar een moment die in hun geheugen gegrift is.

Met deze week… Peter Kwaspen.

De echt allermooiste carnaval die ik ooit beleefde was in 1983. Met mijn vriendengroep begonnen we te feesten in onze favoriete kroeg “de Wissel” tegenover Herberg de Gouden Leeuw. Nog steeds zonde dat die kroeg verdwenen is. We zouden één dag in dun Birrekoal blijven en de andere dagen naar Oeteldonk gaan. Maar dat liep helemaal anders. Op 13 februari ben ik betoverd en gevallen voor een hele mooie meid: Astrid van Rien van Jan de Sam van de Westakkers. De rest van de carnaval heb ik in dun Birrekoal gevierd. Ik ben zelfs tot op de dag van vandaag nooit meer in Oeteldonk geweest. We hadden toen alleen oog voor elkaar en voelden ons helemaal thuis in de toch wel eigengereide sfeer die er altijd in “de Wissel” heerste. We vonden het zelfs een verstoring van ons eigen carnavalsfeest als Dun Blaouwun Beer met Prins Geert (Pennings) en zijn hele gevolg zo af en toe binnenmarcheerden. Maar de betoverende uitstraling van Dun Blaouwun Beer konden wij niet lang weerstaan. Enkele jaren later waren zowel Astrid als ik opnieuw gevallen, maar nu voor Dun Blaouwun Beer. Astrid ging bij de Spingdinger en ik werd lid van de Raad van XI.

We raakten steeds meer betrokken bij deze geweldige organisatie en hebben er in de loop der jaren zowat alles gedaan wat er te doen was. Dun Blaouwun Beer, een creatief kruidvat waarin vele honderden mensen jaar in, jaar uit, hun energie en spontaniteit steken. Waar ideeën ontstaan, vele honderden uren geïnvesteerd worden, gewone mensen zich belangenloos sociaal cultureel inzetten voor vele duizenden mensen in dit dorp. Een organisatie waar altijd werk is, altijd uitdagingen liggen, die altijd ontspanning biedt. Die zichzelf vormt naar de omstandigheden. Als voorzitter van Dun Blaouwun Beer ervaar ik van dichtbij de energie, kracht, flexibiliteit en doorzettingsvermogen van al die geweldige vrijwilligers die deze organisatie groot maken. Ook na dit ongelooflijk moeilijke seizoen zal Dun Blaouwun Beer doorgaan met betoveren.