Column: Dun Blaouwun Beer in Corona kostuum (1)

Waarom trekt Dun Blaouwun Beer een Corona kostuum aan? Daarvoor moet je weten dat Dun Blaouwun Beer de verantwoordelijke stichting is voor organisatie van het openbare carnaval in Berlicum en Middelrode. Dat doen we al sinds de oprichting in 1967 en sindsdien hebben ontelbare dorpsgenoten zich ingezet voor Dun Blaouwun Beer. Wat ruim 50 jaar geleden begon als een gepassioneerd idee is nu een vrijwilligersorganisatie van honderden mensen. Samen investeren die elk jaar belangeloos vele duizenden uren in de organisatie van alle activiteiten rond het openbare carnaval waaraan vele duizenden dorpsgenoten plezier beleven. Om een greep te doen, denk aan: 11-11 Bal, zeveren en jeugdzeveren, jeugdprinsstrijd, jeugdcarnaval, optredens voor de Zonnebloem, Berlerode, Adora, bezorgen van fruitmanden voor zieken, organisatie van optochten. Deze inspanningen zijn van betekenis voor dit dorp omdat ze deel uitmaken van wat ik het sociale weefgetouw noem. Door hun werk met Dun Blaouwun Beer bevorderen deze vrijwilligers de dorpse dynamiek, levendigheid, leefbaarheid, sociale verbondenheid, geborgenheid, warmte, kortom, een gevoel van thuis zijn.

Helaas raakte ons huis dit jaar ernstig verstoord. De Corona pandemie heeft ieders leven veranderd, vooral op het sociale vlak. Wat betekent dat voor Dun Blaouwun Beer? Duidelijk is dat onder de huidige maatregelen een normaal carnavalsseizoen onmogelijk is. Carnavalsevenementen zijn immers sociale belevingen en kenmerken zich vaak door veel mensen die dicht op elkaar iets vieren. De 1,5 meter afstand is niet voor elk evenement te handhaven. Maar als we aanpassingen doorvoeren kan het misschien wel? Waarom zouden we die moeite eigenlijk doen?

Carnaval, of vastenaovund, is een gebeurtenis die al vele eeuwen onderdeel uitmaakt van ons leven. Net zoals verjaardagen, vakanties, werk, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis, oudejaarsavond, nieuwjaarsdag, Koningsdag, 4-5 mei, Sinterklaas, enzovoort. Je kunt deze gebeurtenissen niet ‘uitzetten’ of aflassen. Je kunt kiezen om er wel of niet aan mee te doen. En als je meedoet kan je naar eigen inzicht bepalen hoe je dat invult.

Dun Blaouwun Beer is in de eerste plaats een sociaal-culturele organisatie en wil laten zien dat we er ook zijn in moeilijke tijden. Wij willen geen gaten laten vallen in het sociale weefgetouw van ons dorp door het stoppen met organiseren. Er zijn al zoveel sociale belevingen gestopt. Van kleine handelingen als een hartelijke begroeting tot vergaande beperkingen op alle sociale evenementen. Dun Blaouwun Beer zoekt daarom naar manieren om, binnen de ruimte die we nog wel hebben, aangepaste activiteiten door te laten gaan. Want als we dat niet doen, dan heeft het Coronavirus ons pas echt gevloerd. Die aanpassingen zijn een grote uitdaging voor onze commissies en hun vrijwilligers. Zij zijn immers experts in de organisatie van onze jaarlijkse activiteiten in een bekende gestructureerde vorm.

Dun Blaouwun Beer vraagt nu van deze commissies en vrijwilligers om vergaande, en nog nooit vertoonde wijzigingen in hun organisatie te bedenken. Weg te gaan van de hun bekende en begaande paden. Binnenactiviteit, hoe dan? Kan het ook buiten? Kunnen we media als radio, TV en online streaming via internet inzetten? Zijn er andere vormen om mee te doen in plaats van allemaal in een grote zaal? Ik wil benadrukken dat het Blaouwun Beer bestuur en alle commissieleden geen enkele ervaring met de huidige situatie hebben.

We kunnen aangepaste activiteiten in een aangepast seizoen alleen organiseren als we daarvoor draagvlak krijgen, het samen doen, respect, geduld en begrip voor elkaar blijven houden, blijven luisteren naar, en praten met elkaar. Daarom trekt Dun Blaouwun Beer een Corona kostuum aan, om er op een verstandige manier het beste van te maken, voor en met dit dorp en haar mensen.

Peter Kwaspen, voorzitter@dunblaouwunbeer.nl