Dun Blaouwun Beer, tijdloos!

31 oktober 2012 – Op zaterdag 10 november is het zover, dan is de aftrap voor het carnavalsseizoen in Dun Birrekoal. Dit zal gedaan worden met het liedjesfestival en de onthulling van de nieuwe Prins Carnaval. Het thema van het 11-11 bal van dit jaar is “Dun Blaouwun Beer.. tijdloos”. Doormiddel van een ware reis door de tijd zullen we in het heden en verleden kijken naar het bestaan van Dun Birrekoal. Belangrijke vragen hierin zijn: ‘Hoe is Dun Blaouwun Beer ontstaan?’ maar nog belangrijker: ‘hoe ziet carnaval eruit over enkele jaren?’. Deze week bekijken we één van de belangrijkste periodes uit het verleden, namelijk het jaar 1967, het ontstaan van Dun Blaouwun Beer.

.

Op 20 augustus 1967 was het zover: Dun Blaouwun Beer werd opgericht. Het bestuur bestond uit leden van de Koalstampers, Happetappers, Dorpsnesters, Doofpotters en Vossewakers. Wim Dröge was de allereerste opperbeer en de eerste Raad van XI bestond uit 10 vertegenwoordigers van de verschillende clubs, de elfde man kwam van buitenaf.  De voornaamste taak van dit bestuur was het verzorgen van georganiseerde carnaval in Dun Birrekoal. Zo gaan zij opzoek naar een nieuwe Prins, organiseren vele activiteiten zoals Prinsenbal (11-11 bal), sleuteloverdracht en de optocht. Omdat het soms lastig was om zowel bij een carnavalsclub te zitten als bij Dun Blaouwun Beer, werd een paar jaar later besloten om ‘onafhankelijke’ mensen in het bestuur te halen. Zaterdag 10 november organiseert Dun Blaouwun Beer alweer voor de 45ste keer het 11-11 bal. Dus heb je zin in een leuke, gezellige en carnavaleske avond? Kom dan op 10 november naar Den Durpsherd en geniet mee van deze prachtige avond, de toegang is gratis.

.

Maar wat natuurlijk veel belangrijker is, is de nieuwe Hoogheid. Wie gaat volgend jaar regeren over Dun Birrekoal? Wie krijgt deze eer toegewezen? Om jullie op weg te helpen zijn hier de volgende aanwijzingen:

7. Bourgondiër in hart en nieren

8. Op feest niet blaouw is ook geleefd

Ben je al een stukje wijzer geworden of weet je het juist niet? Luister komende zondag naar lokaal 7 van 11:00uur tot 12:00uur naar Efkus dun Birrekoal en discussieer live mee over wie de nieuwe Prins Carnaval gaat worden. Of  kijk op onze website, lees alle aanwijzingen nogmaals door en breng je stem uit op de prinsenpoll. (www.dunblaouwunbeer.nl)