En um durrum zulde hete… Prins Ad dun uurste

Dit waren de woorden die Opperbeer Peter de Groot riep op zaterdag 10 november rond de klok van 23:11 uur door de boxen van de reeds vernieuwde Durpsherd. Na enkele maanden van het stil houden, voorzichtig doen en opletten met iedere stap die zij zetten, is het nu eindelijk openbaar en stond er een stralende Prins Ad van Schijndel op het podum. Samen met zijn Adjudant Alex regeren zij het komende jaar over Dun Birrekoal met het thema:” saome aon de zwier, want zonder vrienden gin plezier”.


15 november 2012 – Afgelopen zaterdag op 10-11-2012 was het weer zover; het 11-11 bal in Dun Birrekoal ging van start en dat is voor vele carnavalsvierders het begin van het carnavalsseizoen. De avond begon ceremonieel met het afscheid van oud Prins John en zijn Adjudant Bram. Zij zijn na het aftreden, toegetreden tot het Kabinet der oud Prinsen en Adjudanten. Na deze plechtigheid wordt zoals altijd het liedjesfestival gehouden. Hierin strijden diverse kapellen en verenigingen om de eer voor het leveren van de Birrekoalse slager. De winnaar hiervan vergezelt de Prins en zijn gevolg het gehele jaar om de slager diverse malen ten gehore te brengen. Na een eerste ronde met maarliefst 10 deelnemers gaan er normaal gezien 3 liedjes door naar de finale. Maar door een gelijke stand op plaats 3 en 4 zijn er 4 liedjes door naar de finale. Tijdens deze finale krijgen de clubs de gelegenheid om hun nummer nogmaals ten gehoren te brengen. Door naar deze finale gingen de Vossewakers, de Funkapel, de Snorreclub en de Koalstampers. De laatste genoemde won met het lied: “ut is wir carnaval” dit lied is voor dit jaar Dun Birrekoalse slager. Naast de Koalstampers is ook Olling dol In de prijzen gevallen. Zij wonnen namelijk met het lied “11 jaar olling dol, doe maar lekker mee” de orginaliteitsprijs.

Na deze spannende finale was er weinig tijd om er van bij te komen want om 23:11uur begon de act die leid tot de onthulling. Dun Blaouwun Beer had de nieuwe hoogheid op een tijdreis gestuurd om meer te leren over de carnaval. Maar door problemen aan de tijdreismachine is de nieuwe hoogheid verloren geraakt in de tijd. Tijdens deze onthullingsact is de professor van Dun Blaouwun Beer naar de jaartallen gereisd waar de nieuwe hoogheid kon zijn. Aan het eind van deze reis door de tijd komt onze professor in zwaar weer en keert hij terug naar de Prehistorie waar hij de prins vond en onthulde.
Birre en Birrinne de nieuwe Prins van dun Birrekoal is Prins Ad dun uurste en zijn Adjudant Alex met hun thema:” saome aon de zwier, want zonder vrienden gin plezier”.

 

Hieronder vind je de toelichting op de aanwijzingen:

1. Komt gewichtig over.
De Prins is voorzitter van de Doofpotters en mirroi live.
2. Kilometervreter.
De Adjudant heeft 15 jaar geleden heel veel kilometers gereden voor de grand prix (motorcross)
3. Hobby wordt zittend beoefend.
De Adjudant gaat graag vissen.
4. Had veel contact met de Ierse.
De Prins heeft vanaf zijn 4de tot het 14de levensjaar veel te maken gehad met honden en Ierse Setters.
5. Altijd lang onderweg.
Adjudant is een persoon voor overdag, en de Prins is meer een nachtmens.
6. Dag en nacht bereikbaar.
Adjudant is een persoon voor overdag, en de Prins is meer een nachtmens.
7. Op feest niet blaouw is ook geleefd.
Zijn al 30 jaar lid van de Doofpotters
8. Bourgondiër in hart en nieren.
Beide genieten van lekker eten en drinken.
9. Buitendorpse achtergronden.
De Prins heet van Schijndel en de Adjudant komt uit Rosmalen.
10. Heeft nakomelingen.
Beide Hoogheden hebben kinderen.
Voor foto’s van deze avond kunt u kijken op onze website: www.dunblaouwunbeer.nl