En um durrum…

En um durrum zulde hete… Prins Hans dun derde

Dit waren de woorden die Opperbeer Peter de Groot riep op zaterdag 9 november rond de klok van 23:11 uur door de boxen van de Durpsherd. Na enkele maanden van het stil houden, voorzichtig doen en opletten met iedere stap die zij zetten, is het nu eindelijk openbaar en stond er een stralende Prins Hans de Laat op het podium. Samen met zijn Adjudant Peter regeren  zij  het komende jaar over  Dun Birrekoal met het thema:” Dun Beer gao los”.

jeugdprinsenstrijd2013-192Afgelopen zaterdag op 9-11-2012 was het weer zover; het 11-11 bal in Dun Birrekoal ging van start en dat is voor vele carnavalsvierders het begin van het carnavalsseizoen. De avond begon ceremonieel met het afscheid van oud Prins Ad en zijn Adjudant Alex. Zij zijn na het aftreden, toegetreden tot het Kabinet der oud Prinsen en Adjudanten. Na deze plechtigheid wordt zoals altijd het liedjesfestival gehouden. Hierin strijden diverse kapellen en verenigingen om de eer voor het leveren van de Birrekoalse slager. De winnaar hiervan vergezelt de Prins en zijn gevolg het gehele jaar om de slager diverse malen ten gehore te brengen. Na een eerste ronde met maar liefst 8 deelnemers gaan er 3 liedjes door naar de finale. Tijdens deze finale krijgen de clubs de gelegenheid om hun nummer nogmaals ten gehoren te brengen en uit die drie liedjes kiest de jury de winnaar. Door naar deze finale gingen VKK, de Funkapel en de Vossewakers. De laatste genoemde won met het lied: “ En durrum zulde hete…oeuw” zowel het liedjesfestival als de presentatieprijs. Dit lied mag zich het komende jaar Dun Birrekoalse slager noemen. Na deze spannende finale was er weinig tijd om er van bij te komen want om 23:00uur begon de act die leid tot de onthulling.

Birre en Birrinne de nieuwe Prins van dun Birrekoal is Prins Hans dun derde en zijn Adjudant Peter met hun thema:” dun Beer gao los”.  Hieronder en op onze website vind je de toelichting op de aanwijzingen. De belangrijkste aanwijzing die niet geschreven was het feit dat ze nogal vaag zijn:

1. Mannen en vrouwen zijn heel verschillend, maar zijn wel met elkaar verbonden.

Dit verwijst naar het bekende theaterstuk; Mannen komen van Mars Vrouwen van Venus. Prins Hans III woonde als kind in de Marsstraat en adjudant Peter in de Venusstraat en deze straten waren met elkaar verbonden

2. Van nauwkeurig naar iets minder, van minder naar iets meer.

Adjudant Peter werkte in zijn vorige baan op de duizendste millimeter nauwkeurig, nu is dat minder nauwkeurig. Prins Hans III heeft zijn werkgebied de laatste jaren flink uitgebreid.

3. Vangen zij paling, snoekbaars of liever toch gewone vis.

De hoogheden zijn voetballiefhebber, Paling Snoekbaars Vis.. de beginletters vormen DE club (in goede tijden dan ….. )van deze twee Hoogheden: PSV

4. Als het gras twee kontjes hoog is vieren zij clubloos carnaval.

Dit is het favoriete carnavalsnummer van deze Hoogheden en wanneer dit klinkt vieren zij meestal carnaval met de Vage Kennissenkring, geen club maar een KRING. En trouwens.. elke Hoogheid viert in zijn jaar clubloos carnaval.

5. Met een goed verband bloedt de wond veel minder.

Prins Hans en Adjudant Peter zijn zwagers van elkaar en hebben dus een bloedband.

6. Vaak onderweg maar neemt met minder wel genoegen.

Prins Hans III is inkoper van beroep, dus veel onderweg en neemt er genoegen mee als hij minder hoeft te betalen.

7. Een duidelijk grensgeval, maar zal je om de tuin leiden.

Prins Hans III, Gerionne en Yvonne werken allemaal in een plaats grenzend aan dun Birrekoal. Vage vriend Alex jaagt al jaren op het mogelijk Prins en Adjudant worden van deze twee en moesten zij dus weer zwaar om de tuin leiden, en hij heeft nog wel een nieuwe tuin.

8. Als je goed rekent, dan weet je dat a2+b2=c2

Prins Hans III en Adjudant Peter moeten beiden veel rekenen in hun beroep. C-kwadraat is de schuine lijn van een rechthoekige driehoek. Prins Hans III en Adjudant Peter wonen schuin tegenover elkaar.

9. Waardigheid en helderheid wordt moeiteloos gecombineerd met liefde, passie en warmte, zodat je uitkomt bij pure rijkdom.

Waardigheid en helderheid is de betekenis van de kleur blauw, liefde passie en warmte van de kleur rood.. blauw en rood zijn de kleuren van VKK. Als je deze twee kleuren mengt kom je uit bij pure rijkdom, de betekenis van paars

10. Als klap op de vuurpijl zijn zij sportief aangelegd.

VKK is ontstaan uit een vriendengroep die zich ‘de Beste Wensen’ noemen. Dit omdat ze onder meer oud en nieuw al tientallen jaren samen vieren. De vuurpijlen vormen op deze avonden altijd een waar hoogtepunt! Prins Hans III en Adjudant Peter wonen beiden op het Dorpsveld, waar voorheen de sportvelden van dun Birrekoal lagen.

Voor de foto’s kun je kijken op www.dunblaouwunbeer.nl/foto