In Memoriam: Jo van Lijssel

JovanLijssel

Een Blaouwun Beer in hart en  nieren die het Blaouw Birre leven tot het eind toe beleefde. Zelfs dit jaar bezocht hij de zeverdursavond nog. Het Blaouw leven was voor Jo een way of life.

Nooit hebben we tevergeefs een beroep op hem gedaan bij alle mogelijke hand en spandiensten. Vele decors bij het zeveren kwamen mede van zijn hand. Hij zorgde dat de zaal er bij de uitvoering pico bello bij lag, om de gasten zelf als deurwacht goed en op zijn geheel eigen wijze te kunnen ontvangen.

Na jarenlang ploeteren om een goede beer als symbool voor ons Birrekoalse carnaval te krijgen, heeft Jo op een gegeven moment de stoute schoen aangetrokken en een beer gemaakt waar we jaren mee vooruit zouden kunnen. Nu nog is deze bewuste Blaouwun Beer tijdens de carnaval in functie en te bewonderen aan de gevel van dun Durpsherd.

Voor vele Prinsen heeft hij het grote gevelbord vanuit de medaille gemaakt. Zodoende wist Jo al vaak weken van te voren wie de nieuwe Prins zou zijn. Heel erg deed hij dan ook zijn best om deze zeer geheime informatie niet te laten uitlekken en ging hij in die periode van het jaar zeer voorzichtig om met de Birrekoalse Prinsenjagers.

Trots was hij toen hij 1988 als Adjudant Jo aan de zijde van Prins Sjef dun Urste mocht staan en hierna in 1989 ook nog eens werd onderscheiden voor al zijn verdiensten met de hoogste Birrekoalse onderscheiding de zilveren beer.

We zullen Jo en zijn altijd parate grapjes missen.

 

Bekijk hier het interview met Jo uit de carnavalskrant van 2013.