Jeugdzeveren 2013: gruwelijk goewd!

 ’t Is een tumultueus weekje geweest voor onze jeugd(hoogheden). Zodanig zelfs dat onze blaouwe reporter nauwelijks tijd heeft gehad hiervan – kort – verslag te doen. Vandaar ook deze inhaalrace.

Klik hier voor de fotoreportage. 

foto3

Eigenlijk begon het vorige week al toen de jeugd van Dun Blaouwun Beer de internationale betrekkingen met Mullukzuipertjesland, Bokkendonk en Krabberdonk ging aanhalen tijdens een supergezellige Meeaanderparty in Bokkendonk. De jeugd werd tijdens deze avond onder andere uitgebreid getest op hun kennis van elkaars dorps- en carnavalstradities.

Koud een dag later gingen onze jeugdhoogheden wederom over de grenzen van dun Birrekoal heen, ditmaal naar Mullukzuipertjesland waar de carnavalstop zich verzamelde rondom de 1+1=11sjow waar Jeugdprins Tijn, Prinses Lonne, Burgemeester Rachel en Adjudant Sylvia werden ingewijd.

Nadat de jeugdhoogheden hun internationale reis hadden afgesloten konden zij – nadat ze het gewone leven van school en boerenkool weer hadden opgepakt – hun aandacht gaan richten op het Jeugdzeveren in onze eigen Birrekoal. Als vanouds staat dit event garant voor twee middagen topentertainment met een gulle lach – met de hoofdletter ‘L’ wel te verstaan – .

jz3Zaterdag was er eerst de generale repetitie, toen al bleek dat dit jaar wederom de crème-de-la-crème van artistiek Balkum zich had weten te verzamelen in d’n Herd.

En gisteren was dan de langverwachte premiere een feit. Den Durpsherd was volgestroomd met helden die zich niet hadden laten afschrikken door sneeuw, ijs en gladheid en bovendien bereid waren spoken en geesten voor lief te nemen om zodoende hun jeugdidolen te kunnen aanschouwen. Na de eerste woorden van Janneke – geassisteerd door sidekick en leading-lady-in-de-dop Lesley – was de toon weer helemaal gezet en wist iedereen gewoonweg weer dat het een topmiddag zou gaan worden.

jz6jz5

De jeugdslagers Daniek en Dante (De 2-dtjes), Anne (Turbo Durske) en Onzen Teun konden eindelijk in-het-eggie los gaan, en dat heeft de zaal geweten. Met De Birredans, Zeg Hedde Gij en de Gangnam Polonaise heeft dun Birrekoal er weer drie topslagers bij, die ieder voor zich zo de hitlijsten kunnen gaan bestormen. In dat opzicht doet dun Birrekoal in niets onder ten opzichte van Volendam. Immers, ook bij ons kun je op iedere straathoek een superster tegenkomen. Verwachting is dan ook dat het volgende week tijdens de tweede jeugdzeverdursmiddag een drukke bedoening zal gaan worden en dat One Direction-achtige taferelen op voorhand niet uitgesloten zijn.

jz2Uiteraard zijn er ook de nodige buuts ten gehore gebracht met daarin oorstrelende oneliners en stevige grappen waarmee de zaal een aantal malen helemaal gestrekt ging. Ik zal hier uiteraard niet de scoops gaan weggeven, daarvoor moeten jullie komende week zelf maar komen kijken naar de tweede – en laatste – voorstelling van het jeugdzeveren.

jz1Maar, dat Opa Brom zich zozeer inleeft in zijn rol dat ie na afloop van de voorstelling nog steeds weigert zijn rollator af te staan, geeft denk ik voldoende aan met wat voor rasartiesten we hier te maken hebben. Datzelfde geldt voor Priscilla en Samantha alias Blond&Blaouw die met hun ‘aanlegbedrijf’ veel Polandse professoren naar dun Birrekoal weten te halen, Bas en Eva die met hun hondenuitlaatcentrum de crisis krachtig aan weten te pakken en tot slot Fleur, Kelly en Laura die ook dit jaar als trouwe supporters van BMC de zaal perfect voor hun karretje weten te spannen.

Ja, voor een verslaggever zijn middagen als deze een makkie, want je kunt enkel maar in superlatieven schrijven. Uiteraard heb ik hier slechts een tipje van de sluier opgelicht, want de slotact nog niet eens besproken. Daarover volgende week meer in het tweede deel van ‘Zeveren op Zondag’.