The Masked Singer Dun Birrekoal

Dun Birrekoal krijgt eigen Masked Singer?

Op de nationale televisie is het een hit, dus waarom zou dat op lokaal niveau niet kunnen? Vanaf 17 januari kunnen de inwoners van Dun Birrekoal kijken en luisteren naar acht gemaskerde zangers en zangeressen. Aan hen de taak te bepalen wie de leukste act heeft en te raden wie er onder het pak schuil gaat. Het is een leuke opwarmer voor een carnaval dat dit jaar zeer beperkt gevierd kan worden.

In normale tijden zijn er in de aanloop naar carnaval allerlei activiteiten. Dun Birrekoal kent bijvoorbeeld de Zeverdursaovundun. Maar die gaan om bekende redenen niet door. Zo’n avond in een andere vorm online houden gaat ook niet werken. Dus zocht de PR-commissie van Dun Blaouwun Beer naar een alternatieve manier om de mensen een leuke activiteit te bieden in de aanloop naar een beperkt gevierd carnaval.

Bekijk hier aflevering 1!

Jolanda Raaijmakers kwam met een reeks ideeën, waaronder een carnavaleske versie van The Masked Singer. Dat vond- de PR-commissie een goed én uitvoerbaar plan. Dus gingen Lindie van Uden en Mechtild van der Heijden samen met Jolanda en techneut Wyko van de Wijgert aan de slag.

Je kunt een goed idee hebben, maar wie is er zo gek om mee te doen? De vier benaderden uiteindelijk acht potentiële kandidaten. “Je vraagt nogal wat”, vindt Lindie. “Deelnemers stellen zich kwetsbaar op, het is niet gemakkelijk een liedje te zingen. Er was best kans dat ze nee zouden zeggen. Bij zes deelnemers zouden we het door laten gaan.”

Tot verrassing van de organisatoren waren alle acht kandidaten meteen enthousiast en zegden toe mee te doen. “Het zijn alle acht mensen die bekend zijn in de carnavalswereld”, verklapt Mechtild. “Maar aan de andere kant zijn het niet personen die je meteen verwacht.” De man van Mechtild bijvoorbeeld noemde een paar namen. “Maar ze zitten er geen van allen bij. Je moet bijvoorbeeld niet iemand vragen die op de zeverdursavonden zingt, want zo’n stem herkennen de kijkers meteen.”

Voor wie het niet kent: het concept van The Masked Singer is eenvoudig, maar zeer vermakelijk. Een zanger of zangeres hult zich in een pak, zodat hij of zij volledig onherkenbaar is. Zowel voor het publiek als voor de deelnemers is er een wedstrijdelement. Want de kijkers moeten raden wie er onder het pak schuil gaat. En ze mogen bepalen wie zijn act het beste zingt en brengt. Er komt dus een winnaar uit.

Pakken werden geregeld via Lindie en ook enkele zangers stelden oude, soms ongebruikte, kostuums beschikbaar. Een Arabier, een motormuis, Shrek, Ernie en verschillende dieren doen mee. De meeste deelnemers weten van elkaar zelfs niet dat ze meedoen. Er zijn er verschillende die het tot in familiekring geheim gehouden hebben.

De opnames zijn intussen al geweest bij het tuincentrum van de man van Lindie. Omdat je vooraf niet weet wie er verder gaat en er in totaal drie rondes zijn, moest iedere deelnemers drie nummers zingen. Ze playbackten in pak en vervolgens werd de zang opgenomen. “Daarbij hebben we de muziek zo hard gezet, dat ze zichzelf niet hoorden zingen”, vertelt Mechtild. Zoals te verwachten valt zijn de resultaten uiteenlopend. “De kandidaten hebben het resultaat zelf nog niet gezien en gehoord”, weet Lindie. “Voor hen is het dus ook een verrassing. Gelukkig zijn het allemaal mensen die wel iets kunnen hebben.”

Wyko zorgt ervoor dat het geluid van de eigen zang onder het beeld van de playbackact komt te staan. Vanaf zondag 17 januari komen de filmpjes iedere zondag vanaf 13.00 uur op www.dunblaouwunbeer.nl en www.debrug-online.nl te staan. In die eerste ronde zingen de deelnemers een carnavalsnummer naar eigen keuze. Het publiek kan tot woensdagavond aangeven wie van de kandidaten het het beste doet. Op 17 januari doen er vier kandidaten mee.

Op de zaterdag van het volgende weekeinde, in dit geval 23 januari, wordt om 19.00 uur bekend welke twee er afvallen en wordt hun identiteit onthult. Een dag later komen de volgende vier weer online, waarop vervolgens weer gestemd kan worden tot woensdagavond. Ook van deze vier zijn er twee afvallers die op zaterdagavond bekend worden gemaakt. De vier overblijvers strijden op 31 januari tegen elkaar. Dan zingen ze allemaal hetzelfde nummer: Mijn sanseveria. De kandidaten staan inderdaad tussen de sanseveria’s. Op zaterdag 6 februari worden de twee finalisten bekend, een dag later komen hun filmpjes online. Dan zingen ze, hoe kan het anders, het speklied van Dun Blaouwun Beer. Zaterdag 13 februari, een dag voor de virtuele optocht, wordt bekend wie de beste Masked Singer is.

Tekst: Brug 7 januari 2021/Wim Poels