Terug in de tijd met… Alex van Nuland!

In deze tijd, waarin we carnaval niet kunnen vieren zoals we dat zouden willen, is het des te belangrijker om herinneringen op te halen.

Zodat we niet vergeten hoe belangrijk carnaval in Dun Birrekoal voor ons allemaal is. Elke week vragen we een beer of beerin om ons mee te nemen naar een moment die in hun geheugen gegrift is.

Met deze week… Alex van Nuland!

Hoe creatief ben je het om het grootste geheim van Dun Blaouwun Beer te ontdekken?

Beste Blaouw Birre en Birrinnen,

Mijn herinnering gaat terug naar het jaar 1990.

Na een uitgebreide sollicitatieprocedure werd ik toegelaten tot de Raad van XI van Dun Birrekoal. Immers een Zandhaas bij Dun Blaouwun Beer, dat gaf wat bedenkingen. Vooral bij Ton Matthijssen.

Gelukkig hadden ze Zandhaas Bert van Druenen al en middels het gelijkheidsbeginsel kon ik toch toetreden. Een spel wat op een leuke manier gespeeld werd en wat heden ten dage nog door mij als leuk wordt ervaren. 

Na het 11-11 bal kregen we als Raad van XI een uitnodiging om met een klein aantal mensen deel te nemen aan de vijf uur show bij Catherine Keyl. En zo kwam het dat een kleine delegatie van Dun Blaouwun Beer afreisde naar Hilversum om de opnamen bij te wonen. Helaas was ik daar niet bij want we mochten maar met een beperkt aantal komen.

Op de dag van de uitzending zat ik te kijken en er was maar een heel klein moment waarop Dun Blaouwun Beer in beeld was en ik hoorde toenmalig Prins Theo (van der Walle) alleen maar zeggen “de groeten aan onze Nol”.

Ik begreep er helemaal niks van en dacht moeten ze daarvoor komen?

De uitleg die ik naderhand kreeg heeft bij mij het besef gebracht hoe goed bewaard het geheim van Dun Blaouwun Beer is, namelijk de naam van de nieuwe Prins.

Nu terug naar 1990. Een tijd waarin we nog geen e-mail en mobiele telefoons hadden.

Destijds had Nol van Lith (ondertussen oud prins Nol dun Uurste) onder een valse naam en op RTL-briefpapier het ingenieuze idee om RUIM voor het 11-11 bal Dun Blaouwun Beer uit te nodigen voor de 5 uur show met als thema: Hoe vieren we carnaval in de kleine dorpen (of zoiets). Het bestuur van Dun Blaouwun Beer ging op deze uitnodiging in en op het verzoek van Nol om van tevoren de namen van diegene die kwamen schriftelijk op te geven, daaraan werd door de toenmalige Opperbeer trouw gehoor aan gegeven. Hij trapte er met open ogen in. Dus ruim voor het 11-11 bal waren de namen van de nieuwe Prins en Adjudant bij een Birrekoalse carnavalsvierder bekend. Geweldig toch, en Nol was iemand die dit geheim niet aan de grote klok ging hangen. Hij wist als geen ander hoe dit werkte. Wat moet hij toch een geweldig gevoel hebben gehad om de winnaar te zijn.

Dit werd allemaal pas bekend na het 11-11 bal en de reactie van prins Theo en Adjudant Willem was: alles op alles zetten om in de uitzending van de 5 uur show te komen. Nou dat was gelukt maar wel met heel weinig tijd om alleen maar de groetjes te doen.

Het geheim en de moeite die er gedaan wordt om de naam van de nieuwe Prins zeker te weten voor het 11-11 bal is een geweldig spel wat door de jaren heen niet is veranderd. Ik heb het spel vele jaren ook gespeeld en een paar keer ook met succes gepuzzeld.  

Afgelopen jaar heb ik aan den lijve ondervonden samen met prins Camiel hoe spannend het is en hoe moeilijk het is om geen steken te laten vallen. Komend seizoen is anders en ik hoop dat we het jaar daarop weer allemaal gaan speculeren en gaan proberen het geheim van Dun Blaouwun Beer te ontfutselen. Ik doe weer mee en kijk er naar uit.

Met vele Blaouwe groeten,

Adjudant Alex