Terug in de tijd met… Cor van den Akker

In deze tijd, waarin we carnaval niet kunnen vieren zoals we dat zouden willen, is het des te belangrijker om herinneringen op te halen.

Zodat we niet vergeten hoe belangrijk carnaval in Dun Birrekoal voor ons allemaal is. Elke week vragen we een beer of beerin om ons mee te nemen naar een moment die in hun geheugen gegrift is.

Met deze week… Cor vd Akker


De zeverdurs aovundun

Ik ben veel jaren betrokken geweest bij het zeveren een van het meest dragende onderdeel van carnaval in dun Birrekoal, iedereen zal de toegevoegde waarde onderschrijven. Zelf heb ik mee gezeverd, teksten aangeleverd voor diverse artiesten en was lid van de zeverdurscommissie.

Vaak was het maken van tekst voor mij vooral “duimzuigerij” maar ook leverde mensen mij ideeën en opmerkingen. Van ’t Artske hoorde ik een mooie en dat ging over Bertha Cooijmans: Bertha was haar hele leven vrijgezel, toen ze met pensioen ging werd gevraagd wat ze nou ging doen. Ik gô henne houwe zin Bertha, ’n kieppekooi mé zeuve henne en ja ok zeuve hoane,! Zeuve hoane…. Wurrum? zin ’t Artske. Ja, zin Bertha, ook zeuve hoane want ik weet wé tekort komme is!

Henk Habraken heeft ok gezeverd, het was niet de meest gemakkelijke. Hij had het idee om als engeltje langs een koord af te dalen naar het podium. Ik had de surveival club gevraagd om hierin dat mogelijk te maken. Toen er gerepeteerd moest worden bleek dat Henk toch iets te onstuimig was geweest en hij scheet bekant in zijn broek …..hij had namelijk hoogtevrees!

Uiteindelijk was het een soort touw schommel 30 centimeter boven de grond geworden op het podium en dat was al een hele klus voor hem!

’t Pekske was de gene die wel volgzaam was, zijn teksten bracht hij zoals ik het bedacht had. Zijn tandpijnact was onvergetelijk.

Ook hebben we nog een bommelding gehad.
Er werd gebeld ”Om 10 uur zou er een bom afgaan”. Wat nu?
Na overleg met dun Opperbeer Mari vd Broek ben ik gaan overleggen, gaan kijken maar we vonden niets. We besloten dat het een misplaatste grap was en hebben de zeverdursaovund door laten gaan.
Wel stond het de volgende dag in de krant.