Wist je dat Daniek…

Daniek-2Vandaag – beste lezer – zet ik mijn fiets voor de oprit van de Hermelijnhage. Na slechts één keer bellen vliegt de voordeur met een zwaai open en sta ik oog in oog met Daniek van Lieshout. “Kom d’r in” zegt ze en alsof ik hier al jaren over de vloer kom zitten we koud een kwartier later aan een kop dampende chocolademelk. Onbewust valt mijn blik op haar knie. Daniek ziet mijn vragende blik en antwoord gevat: “dat zijn resten hondenpoep van de Boomhoeve”. Daniek vertelt dat de hoffotograaf van de jeugdcommissie vroeg “of wij even leuk op het gras konden gaan liggen”, niet wetende dat…nou ja de rest laat zich raden. Maaaar zegt ze “een échte jeugdhoogheid laat zich niet kennen, zelfs niet in zo’n situatie”, en dat blijkt. Maar ter zake nu...

Daniek is 11 jaar en zit – net als Anouk – op de Theresiaschool. Dat de keuze voor de functie van jeugdhoogheid niet helemaal uit de lucht komt vallen wordt wel duidelijk als ik vraag naar haar toekomstdroom. En wat blijkt, Daniek wil dolgraag musicalactrice worden. Dit staat in schril contrast met haar favoriete app Minecraft, waar ze immers met haar voeten in de – digitale – modder moet staan (dit is voor de insiders #duh). Kortom we hebben met Daniek een charmante hoogheid te pakken die tegelijkertijd van – digitaal – aanpakken weet, en daar houden we van in dun Birrekoal.
Daniek-1Daniek is een echte levensgenieter die vrijwel altijd fluitend door dun Birrekoal gaat, en toch kleeft er wat haar betreft een minpunt(je) aan ons mooie durp, en dat is dat er voor de 12+ jeugd niet écht een goede uitgaansgelegenheid is tijdens carnaval. Dat gat kan wat haar betreft niet snel genoeg opgevuld worden. Natuurlijk zit daar ook een groot stuk eigenbelang bij, want Daniek ziet volgend jaar de bui al hangen. Hoe dan ook is het volgens haar de allerhoogste tijd dat er “een Blaouw Birre Beat Ball XL” wordt uitgevonden. Als het aan Daniek ligt zal er komend jaar dan ook stevig gelobbyd gaan worden bij diverse toonaangevende instanties in dun Birrekoal. En gelijk heeft ze, want als je in hogere kringen verkeert blijken deuren ineens beter te werken.

Afijn, om even los te komen van de politiek vraag ik Daniek naar haar favoriete TV-programma. Na even nadenken noemt ze “Samantha en Michael willen rust in de tent”. Een opvallende keuze want zelf is ze daar volgens mij helemaal niet naar op zoek: rust! Haar motto spreekt in die zin dan ook boekdelen, want luidt als volgt: ‘met z’n allen lekker maf, want het dak moet eraf’. Ik denk dat veel birrekes en birrinnekes zich hierin kunnen vinden. Dat zo’n levenswijze zijn tol eist mag duidelijk zijn. Daniek geeft aan dat ze al diverse keren tegen paaltjes is aangefietst (hmm waar heb ik dat eerder gehoord) en bovendien al twee maal een arm gebroken heeft. ‘Living on the edge’ is in haar geval dan ook geen overdreven statement.

Rust zoekt Daniek vooral in Spanje, in Torrevieja om precies te zijn. Op die plek kan ze zoals ze zelf zegt “alle stress van zich af laten vallen”. Daar in de warme zon geniet ze van de traditionele Spaanse keuken. En nee, dat is volgens haar geen paella maar friet, pannenkoeken en, jawel, loempia’s. Daar kun je Daniek helemaal mee ‘inpakken’. En voor de smartboys onder ons volgt nu een dikke knipoog #inkoppertje.

En met deze vette hint beëindig ik het gesprek met Daniek. Ik denk dat deze dame voor opschudding kan gaan zorgen in dun Birrekoal. Daarom Daniek ook jij heel veel succes toegewenst met de voorbereidingen voor de jeugdprinsenstrijd en tot 10 november in d’n Herd!