Zilveren Beer voor Anke van der Heijden

Schermafbeelding 2016-02-05 om 22.08.02De Zilveren Beer is de belangrijkste onderscheiding van Dun Blaouwun Beer.

Deze wordt uitgereikt .. alleen dan … als een Beer of Birrin voldoet aan alle strenge blaouw eisen die voor deze onderscheiding in protocol vastgesteld zijn.

Sinds de éérste uitreiking (1973),…. in het diepe blaouw verleden van de vorige eeuw,

heeft de Zilveren Beer een birre-blaouwe uitstraling… van zeer grote waardering ….en ontzettend grote dankbaarheid………………

Alle Birre en Birrinne die trotse Zilveren Beer drager zijn…

hebben dan ook een imponerende staat van blaouw verdiensten……….

Ut echte blaouw-birre-bloed wordt bij hen allen

door een blaouw-warm birrekoals hart rondgepompt………….

 

En umdurrum heeft ‘t bestuur van Dun Blaouwun Beer zich weer zeer grondig beraden over de Zilveren Beer van 2016……………

Wie is de 48ste Zilveren Beer …………..?

 

Eén van de mooiste dingen als Opper vind ik het voorbereiden en uiteindelijk uitreiken van de Joker en Zilveren Beer. Ik weet hoe het voelt om deze te ontvangen en ik weet ook dat ieder ander die deze onderscheiding heeft gehad datzelfde gevoel heeft gekend en dat zij er allemaal gruwelijk veel voor gedaan hebben om deze te mogen ontvangen. Het kost efkes wa denkwerk en ted om een toespraak in elkaar te zetten, maar meestal lukt dat toch wel.

Behalve dit jaar. Hoe dat komt? Omdat deze zilveren beer me zeer na staat? Dat stonden de zilveren beren in de afgelopen jaren mij ook. Dus dat is het niet. Ik probeer altijd zo lang mogelijk in mijn toespraak geheim te houden wie het wordt. Dat gaat me dit jaar ook lukken…… dus dat is het ook niet.

Nee, het ligt meer aan mijn verantwoordelijkheidsgevoel voor DBB en het bestuur, en de daden van de bestuursleden in het bijzonder. Het wordt misschien wel een beetje zwaar nu, maar het moet ff. Want ik moet als opperbeer eigenlijk al jaren mijn excuus maken voor het gedrag van één van mijn mede- bestuursleden. Ik heb er namelijk geen goed gevoel bij dat iemand, die jaren in het bestuur van DBB heeft gezeten en daar in vele dingen heeft geregeld als het eten en vervoer met carnaval, en de kleding, niet gewoon bij naam genoemd kan worden.

Ik heb er moeite mee dat iemand die als contactpersoon vanuit het bestuur in de sociaal culturele, de krante, en de zeverdurscommissie heeft gezeten, en als begeleider van de hofkapel heeft gediend, onjuist wordt bejegend.

Ik betreur het ten zeerste, dat iemand die zich heeft ingezet voor Meeanderdonk, het 44- jarig bestaan van Dun Blaouwun Beer en vice-opper is geweest een titel toegewezen krijgt die de persoon in kwestie niet past.

Ik weet als opperbeer als geen ander dat je zonder een goed bestuur niks bent en dat je in het speciaal zonder secretaris ontmand bent als honderdduzend man. Een goeie secretaris is in een bestuur belangrijker dan de voorzitter. Door meerdere medebestuursleden werd de zilveren beer van dit jaar met recht de baas van dun Blaouwe genoemd. Maar nu komt. Nu is het moment van excuses maken dan eindelijk aangebroken. Want hoe krijg je het verzonnen, om de vrouw, die meer dan twintig jaar geleden, als klein meisje, met haar dwarsfluit naar de jeugdhofkapel kwam, daar muziek maakte, en uit zichzelf zonder al te veel aansporen ontwikkelde als grote regelaar voor die jeugdhofkapel. De vrouw die vervolgens, toen zij inmiddels bij de grote hofkapel zat daar de taak als leider op zich nam en zitting nam in het bestuur, waar zij al die zaken heeft geregeld die ik zojuist noemde. Hoe krijg je het verzonnen om die gene, de baas van de blaouwe, die inmiddels voorzitter is van de zeverdurscommissie, die ongepaste titel toe te slingeren, die in één woord uitgedrukt wordt als opper varken van het vrouwelijk geslacht. Ik krijg het niet over mijn lippen, en ga het ook niet weer proberen.

Mijn excuus naar de zilveren Beer van 2016 zal, naast het zojuist gevoerde betoog, bestaan uit drie zoenen, een dikke knuffel, en de opdracht aan Bert om 3 jägermeisters te regelen. En ik zal dit onderstrepen met de mooiste waardering die zij kan krijgen. Deze prachtige Zilveren Beer, zo vrouwelijk als mogelijk weergegeven, en de weleer vrouwelijke baas van Dun Blaouwe waardig.

Blaouw Birre en Birrinne, De Zilveren Beer van 2016,

 

Anke van der Heijden.

Schermafbeelding 2016-02-05 om 22.07.43