Zilveren Beer voor Henk van Osch

0HenkvanOsch IMG_4578

Beste Blaouw Birre en Birrinne,

Wat is dat nou eigenlijk, De Zilveren Beer?

Ik weet niet of jullie al eens een Zilveren Beer bekeken hebben. Ik heb hem hier in mijn hand. Het is een speld, 6 tot 7 cm groot en volledig verzilverd. Deze wordt altijd bevestigd op een rechthoekig Blaouw lapje dat iets groter is dan de speld zelf en wordt zo op de revers gedragen. De Zilveren Beer ziet er uit als het orginele Blaouw Birreke, zoals dat ook op het briefpapier gebruikt wordt. Het Blaouw Birreke heeft als unieke herkenning iets dat een verwijzing is naar de persoon die de Zilveren Beer ontvangt. Het is elk jaar opnieuw een schitterende creatie uit de hand van mijnheer Stapper.
Voor mij, en voor velen met mij, is De Zilveren Beer niet alleen een mooie speld waar je mee kunt pronken, maar is die speld van zeer grote waarde.
Wij beginnen de uitreiking van de Zilveren Beer altijd met de volgende tekst:
De Zilveren Beer is de belangrijkste onderscheiding van dun Blaouwun Beer.
Deze wordt uitgereikt .. alleen dan … als een Beer of Birrin voldoet aan alle strenge blaouw eisen die voor deze onderscheiding in protocol vastgesteld zijn.

Sinds de éérste uitreiking (1973),…. in het diepe blaouw verleden van de vorige eeuw,
heeft de Zilveren Beer een birre-blaouwe uitstraling… van zeer grote waardering ….en ontzettend grote dankbaarheid………………

Alle Birre en Birrinne die trotse Zilveren Beer drager zijn…
hebben dan ook een imponerende staat van blaouw verdiensten……….
Ut echte blaouw-birre-bloed wordt bij hen allen
door een blaouw-warm birrekoals hart rondgepompt………….

En umdurrum heeft ‘t bestuur van Dun Blaouwun Beer zich weer zeer grondig beraden over de Zilveren Beer van 2014……………
Wie is de 46ste Zilveren Beer …………..?

We beginnen niet zo maar met deze tekst. Deze geeft namelijk perfect weer waarom Dun Blaouwun Beer in het verleden, en ook zo dadelijk, deze hoogste onderscheiding heeft uitgereikt aan diverse Birre of Birinne. Natuurlijk, het mag duidelijk zijn dat de dragers die deze onderscheiding ooit hebben ontvangen, ontzettend veel gedaan hebben voor het carnaval in Dun Birrekoal. Maar daarnaast hebben ze iets gemeen. Iets wat die Birre allemaal hebben, en misschien wel dé belangrijkste reden waarom deze onderscheiding wordt uitgereikt. Dat is het gevoel dat zij hebben bij wat zij doen, het warme hart dat zij Dun Blaouwun Beer toedragen, het Blaouw Birre gevoel, een stuk beleving, het is een way of life.
Deze beer heeft een voorzittershamer in de hand.
Want aan het einde van de festiviteiten rondom het 33-jarig bestaan van Dun Blaouwun Beer, waar voor hij zelf in de commissie zat, is deze Beer Opperbeer geworden. Dit heeft hij 7 jaar lang gedaan. Hij is 6 jaar voorzitter geweest van de zeverdurscommissie en in 2010 was hij Prins van Dun Birrekoal naast zijn Adjudant Yvonne.
Zelfs na dit hoogtepunt bleef hij zich inzetten. Zo is hij al vele jaren lid van de supersteunberencommissie en zien we hem zeer regelmatig achter de bonnenbak, en dat niet alleen in het voorseizoen maar zeker ook tijdens carnaval. Daarnaast leidt hij de Prins met zijn gevolg rond in dun Birrekoal als Driek Negossie en zorgt er voor dat zij overal ongeveer op tijd arriveren.
Tijdens het 44-jarig bestaan was hij lid van de commissie voor de extra zeverdursaovund, en nu werkt hij mee aan de Birrekoalse muziekkul die volgend jaar op de planken komt.
Daarnaast was hij vele jaren samen met zijn Ans verantwoordelijk voor menig verjaardagskaartje en brief, die zij overal persoonlijk bezorgden, en was iedereen na de laatste zeverdursaovund van harte welkom om op de eier te komen.

Blaouw Birre en Birrinne,
Met hetzelfde Blaouw Birre gevuul waar ik net over sprak vraag ik nu Henk van Osch samen met zijn vrouw Ans naar boven zodat ik hem kan onderscheiden met de Zilveren Beer van 2014.